Vineri, 16 Iunie, ora 16.00, Galeriile Velea și-au redeschis porțile spre lumea artei și a inițiativei culturale.

A trecut mai bine de o săptămână de la redeschiderea Galeriilor Velea și încă rememorăm cu drag evenimentele din ziua aceea, amestecate cu miros de flori și picturi. O zi cu soare, caldă și senină, prevestitoare a gândurilor bune cu care organizația PUNCT și Galeriile Velea au pornit la drum, asemenea unor două personaje de poveste, care cred într-un set de valori și au o misiune comună. Aceea de a pune la dispoziție un loc menit să fie un punct de sprijin și manifestare pentru tinerele talente, dar și pentru toți iubitorii de artă și de oameni. Un liant între cei care doresc să se exprime și cei aflați în căutare de frumos.

Proiectul a început de la ideea reorganizării spațiului în care a trăit pictorul Frantz Gheorghe și pregătirea acestuia pentru proiectele pe care le va găzdui de acum încolo. O casă cu o arhitectură frumoasă și cu un potențial predestinat a pune și mai mult în valoare arta și expresivitatea artiștilor. Așadar, pentru Decro Floristică, aceasta a fost încă o oportunitate ideală, în cadrul căreia aranjamentele florale concepute în armonie cu arta să fie aduse în fața privitorilor.

Culoare și formă îmbinate perfect

Astfel spus, ne-am pus pe treabă și am realizat aranjamentele florale care să descrie cel mai bine acest nou început și această nouă menire a spațiului. Și am ales culori vii, proaspete, pline de viață și parfum. Pas cu pas, am creat un joc de structuri florale, care să transmită ideea de revitalizare și reînsuflețire a Galeriilor. Trandafiri de grădină, în nuanțele de roz pal și fuchsia, impregnați cu parfum subtil și multă viață. Suspendați pe cadre care lasă impresia de levitație, sau amplasați pe ramurile unui copac al vieții, aceștia au fost mânuiți cu pricepere de designerii noștri floriști, pentru ca la final să aibă un mesaj de transmis.

Eferveșcență de emoții și așteptări

Când am pășit în Galeriile Velea pe ușa care ne aștepta larg deschisă, am descoperit o echipă care muncea cu mult spor pentru a finisa ultimele detalii. Complet absorbiți de ceea ce făceau și cu un entuziasm pe măsură. Și pe bună dreptate, întrucât momentul era unul cu adevărat special.

La fel ca și sentimentul care ne-a încercat când am văzut tablourile și picturile artistului Frantz Gheorghe. Vopseluri trasate cu multă sensibilitate și profunzime conturează portrete, forme și sentimente. O îmbinare de trăiri și emoții, asezonate cu elementul ”uman”, frumos înrămate și amplasate pe pereții Galeriei.

Am căutat fiecărui aranjament locul pe care să îl completeze armonios și satisfacția nu a întârziat să apară când rezultatul final a fost o potrivire perfectă cu tablourile și atmosfera generală. Ultimul retuș, urmat de zâmbete entuziasmate în așteptarea celor cărora le-am trezit interesul pentru ceea ce vor avea Galeriile Velea să fie de acum încolo.

Momente unice – Trăiesc în timpul meu

Ceasul indică ora patru și iubitorii de frumos nu întârzie să apară. De la întrare se aud voci în care se poate citi curiozitatea, bucuria și dorința de a descoperi ce se află în spatele ușilor. Intră în interiorul Galeriilor în timp oglinda din capătul scărilor le oferă un moment de autoexaminare.  

Apoi, ochii lor întâlnesc tablourile, aranjamentele florale și un portret al pictorului. Vocile scad în intesitate și se amestecă cu muzica din fundal. Încăperea este cuprinsă de emoție și interpretări proprii a trăirilor pictorului.

Este acel moment în care ne îndreptăm spre valori și spre ceea ce lăsăm în urma noastră.  Este momentul în care organizația PUNCT din Bacău ia cuvântul și ne povestește despre viziunea lor. Despre dorința de a fi un PUNCT de sprijin pentru cei cu idei și proiecte, pentru cei care vor să creeze evenimente cultural-artistice. Despre dorința ca tinerii din oraș să rămână acasă pentru a-și putea manifesta acolo spiritul creativ, artistic.

Pentru ca aceste valori să crească armonios, Galeriile Velea și organizația PUNCT au o misiune. De a apropia tinerii și pe cei care îndrăgesc arta și cultura de activități educative și deopotrivă interesante.

Programul a fost completat de un scurt documentar despre Performance Art care a subliniat evoluția acesteia în timp, împreună cu multiplele forme de exprimare a artei. Spre final de program, a existat un moment care a născut în fiecare participant la eveniment o explozie de emoții. Un live performance al artistului Marius Frantz, fiul pictorului Gheorghe Frantz. Momentul a fost o odă artistică adusă realizărilor și muncii din viața tatălui său, exprimată la timpul prezent, sub egida mesajului ”Trăiesc în timpul meu”. Un mesaj cu un substrat puternic, care îndeamnă la conștientizare, acțiune, manifest.

Povești despre trecut și viitor

Seara a continuat sub sunetele ciocnirii paharelor de șampanie și a conversațiilor însuflețite de voie bună și noi orizonturi. Am ascultat povești despre istoria Galeriilor, despre oamenii care i-au trecut pragul sau care stau în spatele proiectului, despre cum se dorește ca acel loc să evolueze și despre planuri de viitor. Am sărbătorit și noi, cei din echipa Decro Floristică, iar motivele au fost nenumărate. Am sărbătorit satisfacția obținută în urma implicării și susținerii acestui eveniment deosebit, am sărbătorit prieteniile pe care le-am legat acolo, echipa pe care o avem, viața și faptul că ”Trăim în timpul nostru”!

Astfel, încheiem un prim capitol din noua poveste a Galeriilor Velea. Momentan spunem PUNCT și curând o luăm de la capăt!

P.S. ”Ceea ce faci astăzi vei face și mâine!” – Gheorghe Frantz

Cu drag,

Echipa DECRO

Photo credits: YAP – @yourartinpictures

bad_do
www.decro.ro
Copyright © 2021 Decro
Toate drepturile rezervate

Site dezvoltat de: OWM